středa 27. července 2016

RECENZE | DÍVKA VE VLAKU


Autorka: Paula Hawkins
Název v originále: The girl on the train
Rok vydání: 2015 (originál), 2015 (ČR)
Počet stran: 328
Nakladatelství: Ikar


Anotace:
Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak... Krátce na to se Rachel z novin dozví, že se „její" Jess pohřešuje, a i když si není jistá, zda tím nenadělá víc škody než užitku, rozhodne se obrátit na policii. A ačkoliv by se jí nic z toho zdánlivě nemělo týkat, stále více a více se zaplétá do příběhu, ve kterém je těžké věřit i sám sobě, natožpak ostatním, a jenž dokonce obrátí život naruby úplně všem...



Život Rachel Watsonové už není ani v nejmenším takový, jaký býval. Rozpadlo se jí manželství, stala se z ní alkoholička, bydlí v malinkém pokojíku v bytě své kamarádky, a aby toho všeho nebylo málo, přišla také o práci.
Rachel však, ve snaze tenhle fakt před svou kamarádkou utajit, pravidelně dojíždí vlakem do Londýna a zase zpátky, jako by byla úplně normální, pracující člověk.

Den co den se vlak zastavuje na určitém úseku trati - někdy jen na pouhý okamžik, jindy třeba na celé minuty a Rachel se tak pokaždé naskýtá alespoň letmý pohled do soukromého života jednoho mladého páru. Představuje si, jací jsou, domýšlí si o nich obyčejné drobnosti, v jejích představách vedou dokonalý život a jsou šťastní.
Avšak všechno se náhle změní, když jednoho dne Jess prostě zmizí, a Rachel chvíli před tím vidí něco, co ji naprosto šokuje...

Kniha však nevypraví pouze příběh Rachel, s jejím pohledem se střídají i pohledy dalších dvou žen, které jsou na první pohled úplně odlišné a nikdo, kdo je pořádně nezná, by si je asi vůbec nespojoval. Avšak Anna je současnou manželkou Toma, bývalého manžela Rachel, kterou s Annou podvedl. No a Megan, to je zase ona pohřešovaná Jess... Osudy všech tří hlavních postav se všelijak proplétají, až vytvářejí skvělou kriminální zápletku.
Každá z postav je úplně jiná, což jsem opravdu ocenila - už podle stylu vyprávění bylo jasné, o kterou ženu se jedná.

Pro mě nejzajímavější byly kapitoly z pohledu Rachel - jak už jsem zmínila, Rachel je alkoholička, a sem tam se stane, že se zkrátka neudrží, a trochu to přežene. A jak to tak potom už většinou bývá, z noci, kdy se tak šíleně moc opila si pamatuje jen nepatrné útržky.  Děj je tak ještě více zamotaný, a komplikovaný.

Dívka ve vlaku má celkem dost pomalý rozjezd, což někomu může trochu pokazit dojem ze čtení. Já nemůžu říct, že by mi to nějak extra vadilo, protože se v knihách ráda ze začátku podrobně seznamuji se soukromým životem postav. Ale to je věc názoru, žeano.  Nemůžu tedy moc soudit, jestli se kniha povedla po žánrové stránce, protože jak jsem řekla, detektivky/krimi moc nečtu. Dívka ve vlaku má však rozhodně něco do sebe. Je tajemná, od začátku do konce promyšlená, a neuvěřitelně čtivá - já osobně ji zvládla za necelé tři dny.
Nevím jistě, jestli Paula Hawkins napsala ještě jinou knížkum ake pokud vím, v Česku žádná další od ní nevyšla. Pokud by se tak ale někdy v budoucnu stalo, moc ráda si nějakou její další knihu přečtu.

MOJE HODNOCENÍ:  8/10

Žádné komentáře:

Okomentovat