pondělí 25. července 2016

RECENZE | POSEDLOST



Jaká je souvislost mezi záhadnou nemocí studentek a čarodějkami ze Salemu?


Autorka: Katherine Howe
Název v originále: Conversion
Rok vydání: 2014 (originál), 2014 (ČR)
Počet stran: 424
Nakladatelství: Fortuna Libri


Anotace:
V posledním ročníku Akademie svaté Jany v Danversu v Massachusetts to pořádně vře. Studentky se připravují na pohovory na vysoké školy, soupeří o to, která z nich skončí jako nejlepší absolventka ročníku, prožívají první lásky. Všichni očekávají, že dívky velký tlak zvládnou. Jenže se mýlí.

Nekorunovaná školní královna se uprostřed hodiny zhroutí s podivnými křečemi a tikem. Lékařská záhada. Nemoc se ale vzápětí rozšíří a brzy už začíná stejnými symptomy trpět stále víc studentek exkluzivní dívčí střední školy. Mají křeče, ztrácejí vlasy, dostávají prudké záchvaty kašle. Školu svaté Anny zachvátí panika, šíří se klepy a dohady, propuká hysterie.

Případu se brzy chytnou média a vypuká horečnatá snaha odhalit příčinu potíží studentek. Může za to očkování? Znečištění životního prostředí? Stres? Nebo to snad dívky jen předstírají? Jedině Colleen, která pracuje na zvláštním projektu o čarodějnických procesech v Salemu, si uvědomuje zvláštní shodu okolností. Jejich město se kdysi dávno jmenovalo Salem, a už před třemi sty lety tu skupina děvčat trpěla podobnými příznaky...



Salem, rok 1706. Mladá Ann Putnamová se přichází vyzpovídat knězi a povědět mu svůj příběh. Příběh o tom, co se to tehdy v Salemu skutečně dělo. Příběh nejen její, ale i ostatních dívek, které byly do oněch zvláštních událostí zapleteny. 
Takhle začíná příběh Posedlost od americké autorky Katherine Howe. Vyprávění Ann je střídáno také vyprávěním ze současnosti, z pohledu studentky posledního ročníku střední školy, Colleen. Ta společně se svými kamarádkami Anjali, veselou Deenou a poněkud záhadnou Emmou navštěvuje dívčí školu sv. Jany, kde se zpočátku neodehrává nic neobvyklého - děvčata mezi sebou soupeří o to, která z nich se stane nejlepší studentkou ročníku, připravují se na pohovory na vysoké školy... 

Avšak náhle, uprostřed obyčejné třídnické hodiny se školní královna zhroutí v křečích. Možná že ani na tom by nebylo nic moc podivného, kdyby se záhadné a různorodé příznaky nezačaly objevovat i u dalších dívek. Každým dnem jejich počet roste, případu se chytnou i média a ani odborníci si neví rady, o co by mohlo jít. 
Do toho všeho Colleen pracuje na zvláštím úkolu do dějepisu o čarodějnicích ze Salemu, a začíná si všímat zvláštních podobností...

V příběhu vystupuje obrovské množství postav, od Colleniných spolužaček, přes rodinu až po učitele. Většina spolužaček je představována najednou, což nebylo zvoleno zrovna dobře - bohužel se mi stávalo, že se mi některé pletly, a musela jsem se vracet zpátky, abych si připomněla, o které z nich vlastně zrovna čtu. 

Na druhou stranu, vyvažují to mezihry z pohledu Ann Putnamové, které sice také obsahují postavy se stejnými křestními jmény, na deuhou stranu však tyto části celý příběh oživovaly. Ve vyprávění Ann se vracíme ještě o něco hlouběji do minulosti, kdy v Salemu došlo ke stíhání čarodějnic. Postupně se dozvídáme, jak byla Ann do celé té události zapletena, a co s ní měla ona a ostatní dívky z vesnice společného. Žádné obřady a rituály však nečekejte, o ty v knize rozhodně nejde. Celkově, pokud vyhledáváte spíše akci, v Posedlosti se jí ve velké míře nedočkáte. Ano, je napínavá, ale místy předvídatelná a spíš probíhá pozvolna, než nějakým zběsilým tempem. 

Autorka se při psaní příběhu inspirovala skutečnými událostmi, a to nejen v případě Ann a Salemu - i události na škole sv. Jany mají reálné základy, jak je vysvětleno v Poznámce autorky. I přesto ale Katherine Howe přidala do knihy vlastní prvky a vytvořila tak zajímavý příběh, s jakým jsem se já osobně ještě nesetkala, a který i přes své pomalejší tempo dokáže zaujmout. Nechybí ani nějaká ta romantika, ta se však odehrává jen tak v pozadí, a není nijak nucená, což můžou ocenit především ti, kteří si na ni v knihách příliš nepotrpí.

Zajímavé zpracovaný je i konec. Posedlost je samostatná kniha, přesto není konec tak úplně uzavřený, je spíše nejednoznačný. Pro někoho to může být mínus, dá se to však brát také jako bod k dobru, jelikož to prohlubuje tu tajemnou atmosféru knihy, a vy si také můžete vybrat, k jaké možnosti zakončení se přikláníte vy.

Posedlost je určena především dospívajícím čtenářům, pokud si však potrpíte na akci, rychle plynoucí tempo a tak podobně, kniha vás nejspíš zas až tolik neosloví. Na druhou stranu, pokud však máte rádi příběhy, kde se prolíná minulost a přítomnost, kde najde fikci ale také fakta, to všechno v žánru young adult, myslím, že je Posedlost ta pravá kniha pro vás.

MOJE HODNOCENÍ: 7/10

Žádné komentáře:

Okomentovat